Mindig a sztorit írom meg, most, így a legyező szezon elején, egy kicsit arra szeretnék koncentrálni, hogy mitől lett sikeres a múlt hétvégi peca és Neked, nyájas olvasó mit érdemes tenned, hogy Te is szarrá fogd magad Szlovéniában, a Száván, Radovnán vagy a Lipnicán. 

 

20170319_143852.jpg

 

Das is Walter a 70es évek jugoszláv sorozata, ahol a jugó Láng Vince szétszivatja a butuska német megszállókat. A sorozatról zseniális étteremláncot neveztek el Szlovéniában, ha életet pleskovicáját ennéd, hozzá a saját márkás sörikével, akkor ki ne hagyd!

20170317_185613.jpg

Tehát indult a szezon és mi is indultunk Bled környékére.

20170317_111003.jpg

Április előtt nincs túl sok lehetőség, de a nagy Száva és a Lipnica nevű mese kis patakocska már nyitva van, illetve a Radovna is várja a pecásokat. 


20170317_123836.jpg

Kezdjük azzal, hogy ha már rászánod magad egy legyes túrára és megvan mindened, amit a mycreeks.com -on összeírtunk, akkor érdemes kettő de inkább három napra menni. Legyen idő több vízet is kipróbálni, szokni a legyezést, gyakorolni a dobást és sikerélményt szerezni. 

img_1335.jpg

A Radovnára készültünk első nap. A horgászjegyet a környék összes folyószakaszára Bledben, Matejnél lehet megvenni (mycreeks-en megtalálod). Alapvetően a szlovén napijegyek 40-50 EUR között vannak, ez alól kivétel a Soca és a Száva institute szakasz, ott 60 EUR a napi zsuga. Fontos, hogy ne vedd meg első nap egy vízre a háromnapos jegyet, mert simán lehet, hogy az adott víz nem működik. Érdemes napijegyet venni, és ha nem megy a nap, másnap más folyót vagy szakaszt vallatni.

Ha nem magad kötöd a legyeket, akkor érdemes a horgászboltban beszerezni a helyi finomságokat, Matej készségesen tájékoztat, hogy mi repül éppen, mivel fognak. Egy légy 1-2 EUR, de 3 légy alatt ne vegyetek a jóból, mert szar lesz napközben visszaautókázni Bledbe, mert elfogyott a légy. Megy a fára, letépi a hal, fogyóeszköz. 

A legyekről: 

Eleve kezdünk arra hajlani, hogy a palmer tipusú legyek a legjobbak. Ez azt jelenti, hogy általában egy CDC tollat némi testépítés után körbetekersz a légy testén és ettől egy minden irányba elálló testet kapsz. Itt a légy tuképp ezeken a kis pihéken pihen a vízen, a test a vízfelszín felett. Nem akarok béna teóriákat gyártani, hogy erre miért cuppannak jobban, de ez működött nyáron, télen és most tavasszal is. 

A legjobb a Zeljko légy működött, erről a Bosnian Sex Machine posztomban olvashatsz részletesen. A második helyre az úgynevezett RedTag légy jött föl. 

img_20170317_234520_749.jpg

A píros szín fontos. Piros para post (polypropylene) adja a testet, ezt megküldöd egy kis ezüst vagy arany tinsellel, majd bekötöd a barna CDC tollat és végigtekered. Ennyi. Imádták, Peti világbajnok 56 centis pérje is erre jött. 

Nagyon jól működtek a partridge legyek is. Ezeket CDC testtel építettük. 

img_20170318_224445_957.jpg

A nimfáknál nálam egyértelmű egyeduralkodó a beadhead pheasant tail nymph. Szombaton 10 fölötti halat adott a Lipnicán. Ez hozta szinte az összes nagyot. Ez is működik az év minden szakában. Eszi a pisztráng és a pér is. 

img_20170317_230522_359.jpg

Ebből kötsz hármat és megvagy a napra. A légykötést érdemes a youtube-ról nézni. Nagyon informatív videók vannak fent. Általános okosság, hogy azokat a légykötős videókat érdemes keresni, ahol kék a háttér a légy mögött. 

Nyilván van millió légy a dobozomban, de mégis, ha ez a 4 fajta benne van 3-3 darabbal, akkor már nehéz hal nélkül megcsinálni a napot. 

A felszerelésről:  

Három teljesen más karakterisztikájú vízen pecáztunk a 3 napban: Radovna, Lipnica és Száva. 

A Radovna egy közepes méretű patak, szép kiszélesedésekkel, mély poolokkal. A Lipnica egy apró rejtett patakocska, belógó ágakkal, szűk légtérrel a dobáshoz. A Száva pedig egy széles nagy folyó, mély és laposabb részekkel. 

img_1381.jpg

 A három víz legalább 2 féle cuccot igényel. A Száván nagyokat kell dobni és nagytestű halakra kell számítani. Ide érdemes 9 lábas bottal, 4-5-ös zsinórvastagsággal készülni. A Redington Classic Trout vagy az én Winston LT botom tökéletes ide. 

20170317_134649.jpg

Nagy víz, nagy remények, hideg Lasko. 

img_0068.jpg

A Radovna és a Lipnica szűkebb tér, trükkösebbek a dobások, nem kell nagy távokat dobni és a halak is kisebbek. Ide teljesen elég egy 7 - 7.6 lábas bot 3-4-es zsinórvastagsággal. Aki megteheti az hozzon üvegbotot erre a pályára, Peti Orvis Superfine Glass botja ezen vízek királya. 

Tehát ideális esetben 2 bottal meg lehet csinálni a 3 napot, de ha egy botod van, akkor az inkább legyen az erős 9-es, mert azzal is el lehet valahogy boldogulni a dzsungelben, de egy 3-as 7-es bottal kinyírod magad a Száván. 

A halakról: 

Végre. A lényeg. Olyan ez, mint a pezsgő a CBA-ban. Végig kell menned a mosószerek és pelenkák erdején, a parízerek, disznósajtok mezején, hogy eljuss a legjobb részhez. Szóval a halak. Elképesztően szépek ilyenkor a pisztrángok! Még viselik a nászruhájukat, a színek lenyűgözőek. Íme egy kis ízelítő: 

img_1396.jpg

 

img_1339.jpg

 

20170317_162623.jpg

 

20170318_132751.jpg

 20170318_150602.jpg

 A Radovna nem nagyon adta pénteken. 2-2 hallal úsztuk meg Petivel. De ezért is érdemes 3 napra menni, mert szombaton A Lipnicára mentünk, ahol 20-20 halat húztunk be. Persze ennek a többsége rapala méretű pisztráng volt, de itt nem is ez a lényeg. A cserkelés, lopakodás a bokrok alatt, lehetetlen helyzetekből szép prezentáció, és a jutalom, mikor fodrozódik a felszín és megy el a legyed. Azért behúztuk a 3-4 nagyobb szivárványost ezen a kis patakon is, elsősorban nimfával. 

Aztán jött a vasárnap. Mentünk a Szávára, felkészülve, hogy akár meg is úszhatjuk az egész napot hal nélkül. A délelőtt egy akasztást hozott, felmentünk az Otoce hídhoz. 13:30 és 14:30 között mintha kicserélték volna a vízet! Szedés mindenhol és kaszálni kezdett a redtag! Egyik pér a másik után jött fel a kis pirosfarú szexiért és elég sok akadt is. 

Először nekem sikerült szákba terelnem életem eddigi legnagyobb pérjét, ami szegény nem volt egy szép hal. 

img_1441.jpg

Ennek oka, hogy a kiba kormoránok nem csak nálunk okoznak gondot, hanem Szlovéniában is. A szarházi kormorán ráfogott erre a nagy halra is, a csőre kis is lukasztotta a hal oldalát, de szerencsére megmenekült. Természetesen pár fotó után visszaadtam a szabadságát, remélem többet nem akad össze a mohó szárnyas kreténekkel. 

Aztán jött Peti. Peti úsztatta a redtag-et és sokadik úsztatásra megmozdult egy hatalmas sötét test és hanyagul leszedte a legyet. Leszedte aztán lefeküdt. Úgy másfél percre. Peti mondta is egyből, hogy ennek annyi. Ezt nem veszi ki ebből a rohadt gyors folyóból 12es előkével. Elindultam segíteni, mert láttam, hogy a hal megy a gyors rész felé és Peti nem tudja megállítani. Hosszas harc után, ahol Peti parádésan tartotta a halat, sikerült megszákolnom egy akkora pért, amekkorát még életünkben nem látott egyikünk sem. 56 cm!!! 

Percekig csodáltuk a felfoghatatlan méretű és pompázatos színű hatalmas pért. 

20170319_143912.jpg

Hosszas pátyolgatás után természetesen visszanyerte a szabadságát Őfelsége. 

20170319_143944.jpg

Három nap volt megint a mennyországban. Szlovénia csodálatos hely, kedvesek az emberek, szép és ápolt a környezet és csodálatosak a halak. Remélem lesznek olyanok köztetek, akik most már tényleg belevágnak és kipróbálják a legyezést, akár Szlovéniában. Teljes agysatír, mese kikapcsolódás.

Menjetek, fogjatok! 

PIIIIISZ

A bejegyzés trackback címe:

https://fishndirt.blog.hu/api/trackback/id/tr4712358189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása