Fischfucker 2016.09.05. 13:21

55

Sok süllőt fogtam Balatonon, de soha nem fogtam még másfél kiló felettit. Balatonmárián nem. Aztán most pénteken átmentünk Gyenesdiásra Petihez, hogy ez a helyzet megváltozzon. Miután poszt lett belőle kitalálható, hogy mi is történt...

lemegy.jpg

Elég elmebeteg körülmények között zajlott le ez a túra. Kisgyerekes halszagfüggő mindent vállal. Pénteken munka, utána le sötétedésre Gyenesre, a sebességkorlátozásokat tájékoztató jelleggel kezelve, a wazéban nagyon bízva, kaja, pia, peca, hajnalban haza, majd szombaton délután egykor Balatonra vissza egy esküvőre. Erős kompromisszumok mondhatni. De a lényeg, hogy lejutottam! 

Indult a móka egy jó szelet harcsával. Így a halszag a kezemen már biztosítva volt, illetve az energia szint is az esti menethez. Miért nincs Balatonmárián halsütő? Miért nincs mindenhol egy halsütő? Nem értem. Halsütő nélkül sokkal nehezebb az élet. 

img_3227.JPG

Hideg Zirci Apátsági serrel kísértem le a harcsát, jól összebarátkoztak. Megjöttem. Már megérte. Na de még kellett a csalihal is, mert klasszik csónakos tirollifás süllőzésre készültünk, kellett hozzá a piszke. Pergető botot szándékosan nem is hoztam. Fókusz. Ez most nem az. 

Hamar megvoltak a kishalak, bodrik és snecik vegyesen, ideális méretben. A Gyenesi Horgásztanya, pazar kis hely, hamar összeraktunk mindent és mentünk a vízre. Ez a kép megvan ugye? Amikor már bedobtál, szép az idő, béke van és kipattintod a hideg sörike tetejét...Van ennél jobb? Nincs. 

img_3228.JPG

Vártuk a süllőket, beszélgettünk, sztorizgattunk. Elmeséltem Petinek, hogy a Máriai mólón elég üzembiztosan lehet fogni a süllőt, de másfeles a teteje. Ez alól a kivételt az a 14 kilós süllő jelentette, amit asszem tavaly májusban fogtak a rövidebbik kövön bojlival. A két sporthorgász vissza akarta engedni, de a "Patyolatos" elkunyerálta tőlük és feldolgozta. Szomorú történet. Kár, hogy odaadták. Hogy került az a szegény matuzsálem a Máriai kőhöz? Gondolom Keszthelyre tartott az unokákhoz aztán beszart a GPS félúton. Meg miért a bojli? Tihanyban felejtette a protkóját, ezért nem tudott halat rágni? Na mindegy így járt. 

peti_1.jpg

Igazság az, hogy mikor az ember a süllő szezon kezdetén, tökéletes időjárás mellett a Balatonon ülhet egy csónakban a süllőket várva, akkor sok oka nincs a panaszra. Persze azért pár jó kapás nem árt. 

De a kapások egyelőre nem jöttek. Aztán jött az a bizonyos fél óra fényváltáskor. De a kapások akkor sem jöttek, csak az árvaszúnyogok. Kétmilliárdan. Peti egyik kishala beleakadt egy gyorsvonatba, gondolom balin húzta el ezerrel a cuccot, de elengedte a snecit, mielőtt Peti bevághatott volna. 

Telt az idő és 9 után a körülöttünk lévő csónakok, hajók mind kimentek. Én 11ig terveztem a maradást, Petinek sem volt más dolga, meg még volt pár söröcskéje így mi maradtunk. 

9:30 körül Petinek meseszép emelése volt, kivárt, aztán bevágott és ült a horog! Végre, már csak szákig kell kísérni! Peti profin fárasztott, szákolt és csónakban volt az első közös balatoni süllőnk! 

img_3242.JPG

80 dekás 42 centis szépség átsegített minket a haltalanságból a sikeres peca életérzésbe! Na és akkor innen indultak a kapások! Sajnos a legtöbb garda volt, lerágott fejű snecik jelezték, hogy nem süllők cibálják a jelzőt. 

Örültem Peti halának és nem tettem a kedvemet attól függővé, hogy én fogok-e. A bal oldali botomon egyszer csak elindult a jelző, nem érek a bothoz, megy fel egyenletesen a karika, és ezúttal nem adtam neki zsinórt, nem zavartam meg a kapást semmivel, hanem mikor koppant a karika, megütöttem. Megvan! Komolyan dolgozott a halam, de erős szerkóm volt, nem aggódtam. 3,30 méteres öreg távdobó bot volt a kezemben, kicsit hülyén is éreztem magam, süllőt rendszerint minimum egy méterrel rövidebb bottal szoktam fárasztani. Ment a pajti rendesen, néha még a fék is meg meg szólalt, Peti közben hegyezte a szákot, és mikor felkapcsoltuk a piros fejlámpát egy nagy fehér test feküdt fel előttünk a vízre. Szák alá és bent volt. 

img_3245.JPG

Gyönyörű, egészséges, erős és nagy balatoni fogas! A horog a szája szélében, de kemény csontos részben, minden rendben volt. 55 centiméter és szűk 2 kiló volt a drága, az eddigi legnagyobb balatoni süllőm. Elhoztam, kifiléztem és ma esszük az első filét. Mert a balatoni süllőnek nincs párja! Finom a dunai is, de a balatoni omlósabb húsú. Majd a továbbiakat visszaengedjük, mert lesznek még, mert jövünk még ide! 

img_3272.JPG

11 előtt kieveztünk, megpucoltuk a halakat és én Budapestnek vettem az irányt. 2:20 perckor értem haza nem igazán fitten, de leszartam, ezért a kalandért simán megérte. Ahogy mondtam, sokat dolgozó, kispapának elég erős kompromisszumokat kell vállalnia egy jó pecáért! 

fullsizerender_3.jpg

És íme a kaland utolsó csodálatos hozadéka: balatoni süllőfilé dióforgáccsal meghintve, bulgurral és salátával tálalva. Tökéletes volt! 

kaja_2.jpg

BIG PIIIISZ! 

 

Fischfucker 2016.08.17. 09:30

Dirt Fly

A legyező horgászatban egy légy átlagos élettartama 2-3 hal. Utána rendszerint vagy lecseréled, mert kicsit már szétesett, vagy elveszted közben, beakad egy fába vagy letépi egy hal. Nekem van egy legyem, ami 21 halnál jár és eszem ágában sincs lecserélni, illetve úgy vigyázok rá, mint a szemem fényére. Ez a Dirt Fly! 

 

szep.jpg

Idén márciusban Boszniában jártunk Petivel, ahol Zeljko, 2011 Európa bajnok legyező horgásza mutatott nekünk egy legyet, ami elég ormótlan, semmire nem hasonlít, de iszonyú sok halat lehet fogni vele. Annyira hypolta, hogy vettem belőle 5 darabot és videóra vettem a készítését. Zeljko 2 percen belül köti. Ugyanakkor ott Boszniában nem adott halat. 

Most augusztusban sok legyes kalandunk volt együtt és külön is és Peti is elkezdte használni. Kiderült, hogy nem csak a bosnyák barnák és pérek szeretik, hanem a szlovén tesók is odavannak érte.

me_1.jpg

Konkrétan a Savinja túrán egész délután és most a Sava-Bohinka-n is egész délután ugyanazzal az egy, viharvert léggyel dobáltam és ha megnézed a videót, látni fogod, hogy mennyire nem tudtak neki ellenállni. Erre a légyre konkrétan rárabol a szivárványos!

Miután Zeljko nem brandelte a legyét, ezért leszek oly pofátlan, hogy ezt a semmire nem hasonlító, csúnyácska kis legyet elnevezem Dirt Fly-nak. Íme a csodalégy!

dirt.jpg 

Na most, miután remek üzleti érzékkel áldott meg a sors, ezért elhatároztam, hogy ebből a ványadt kis légyből fogok meggazdagodni! Szóval, ha Te is szeretnél ilyen legyet, akkor vagy el kell menned Zeljkohoz (ami nem is olyan nehéz a dobozon látható adatok birtokában), vagy rendelhetsz a Fish&Dirt csapattól ilyen legyet 3000 forintos darabáron. ;-) Olcsóbb, mint a SSR 9 SFC és ezzel garantáltan több pisztrángot fogsz, mint a rapalával! 

Tréfát félre, a légy elképesztő, működik a teljes baltikumban napszaktól, halfajtól, hal mérettől függetlenül. Eszi a domi, a pér, a szivárványos és a sebes is. 

vizben.jpg

Zsoccccal, aki szintén nagy lendülettel megérkezett a legyezésbe nyomtunk egy napot Szlovéniában, ami elég szarul indult, mert kinyitották a zsilipet, így a Száva úgy nézett ki, mint a Balaton vihar után, de szerencsére a Bohinka adta a halat rendesen. Zsocc zsákolta a legnagyobb és legszebb pért, amit eddig láttam. Én meg behúztam az első 40 plusszos pisztrángomat. Szóval frankó túra volt! Végre videón a pillanat, ahogy a pisztráng leszedi a legyemet. Mit leszedi, ahogy írtam, rárabol! Nagyon durva! 

 A szlovén legyes pályák, még mindig csak 2-3 órára vannak Tőlünk, próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni! 

 

Pisztrángos PISZ!