Egyszerű kis cím ez. De elmondja a lényeget. Hosszú, keservesen halmentes időszakot zártam ma le nem egy, hanem négy balinnal, a negyedik, életem legnagyobbja volt. Csapjunk bele!

 

Röviden a szenvedésről: Novemberben voltam legyezni, ott volt utoljára hal a kezemben. És még azt sem mondhatnám, hogy decemberben nem próbálkoztam, mert elég sokat voltam vízen. Akasztottam egy nyolcas csukát, de beemelés előtt inkább elvitte a gumimat. És akkor jött a Január és a zajlás. Nyüszítettél Te is már a végére, mi? Hogy lehetett ezt kibírni? Itt lakom a Rómain, minden reggel kutyasétáltatás közben nézni, ahogy a hattyúk szlalomoznak a jégtáblák között. Szenvedés. Az volt.

Végre letakarodott a jég a Dunáról (sajnos a Tiszáról nem és iszonyatos károkat okoz) én meg huppantam a csónakba be és mentem a nagy szürkeségbe bele.

20170214_083134.jpg

Mára 5 fokot ígért a meteorológia. Lett is, mínuszban. Kicsit cudarabb volt a peca, mint amire készültem, de azért nem szartam be, ruhám, kajám, piám és leginkább csalim volt, nem sokat törődtem a körülményekkel. A ködnek kimondottan örültem. Ködben szoktam fogni. Én nagyon hiszek abban, hogy a peca sikere a mentális állapotodtól is függ. Különösen ha gumizol. A wobblert lassan a kilenc hónapos kis Bobecki is el tudja húzni úgy, hogy ráverjen a balin, de a guminál ott kell lenni fejben. Minden dobásnál. Szóval kizártam a külső körülményeket és csak arra koncentráltam, hogy megtaláljam a balinokat.

Láttam a FishingTime videóját a téli balinozásról, tök jó kis videó lett, kedvet kaptam én is. A süllők különben is bekaphatják. Egész télen elkerültek. Volt pár hely, amiben bíztam, de egyik helyen sem találtam a balinokat. mínusz 4. Javul, de nem érzem jobban magam. Eltelt 3 óra a pecából, 3 helyet átfésültem a ködben. Nulla.

Ott vannak ezek a rohadt makádi kövek. Mindig ezek vonzanak engem és soha nem fogok rajtuk semmit. De most is ott ült a kormorán a kő végén, rohadjak meg, ha nem lesz alatta hal. Nem volt. Elment egy újabb óra. Nem adjuk fel. Ez ma nem lesz betli.

Gábor mondta, hogy ő télen sokszor a kőgátak ráfolyásán fogja a balint. Na macska fel és felmotoroztam az egyik kő fölé. Ez még nem az igazi, igazítok a pozíción, itt lesz a fasza. Sandra a kapocsba 12g fejjel és indul a pászta. A negyedik dobás sokadik emelésébe mintha belenyúlt volna valaki! Nem vagyok biztos benne, és már kezdem is lebeszélni magam, akadó vagy uszadék, csak a kiéhezett horgász-fantáziám csapott be.

Azért visszateszem ugyanoda. És leveri. El sem hiszem! De ez tényleg hal!! Nincs fejrázás, inkább csak tolás, tompán, de erőteljesen védekezik az ellenfelem. Szép és egészséges másfeles balin emelkedik a felszínre.

balin1_3.jpg

Hamar a tarkójára fogok és beemelem. És vége! A Nagy Betli-korszak ezzel lezárult! Viszlát Haltalanság! De nem lehet sokáig ünnepelni, mert, ha megvan a csapat, akkor lesz itt még több is fotómodell! Gyorsan visszarakom és dobok. És leveri. Az előző tesója. kép, videó, helló. Dobok ugyanoda. És leveri. Megint egy másfeles. 5-6 perc alatt megvan a mesterhármas. De ez olyan, mint a cucc, ennyi nem elég. Még akarom érezni a karomban azt az erőt.

 balin2_3.jpg

Jön pár üres járat, aztán kicsit közelebb csorgok a célterülethez, mert a határáig tudok csak dobni. Le a horgonyt és dobás. És leveri. De ez most viszi is. Erős rávágást kaptam és szakadt a zsinór. Nem kellett volna neki, de gondolom sérült volt. Sandra csere, persze, hogy van ugyanilyen, megkapja az acél gerincet és már repül is az ellenséges vonalak mögé.

balin4.jpg

És leveri. De ez nem az a hal. Furcsán és bénán görbe marad a bot a kezemben a bevágást követően. Pedig ez a bot bírja. '15 Decemberében ezzel vettem ki itt a Dunán a 12es harimat. Keményen és határozottan védekezik a hal és egész sokáig nem is mutatja magát. Ott dobog a szívem a torkomban. Nem akarom a legnagyobbat elbukni. Meg kell lennie. Kicsit lazítok a féken, készülve a kirohanásokra. Amik jönnek is szépen. 4-5 perc feszült figyelem és intenzív harc. Nem akarok lip grippet használni. Alig érem át a nyakát! De megvan. Bent van.

 balin5.jpg

Úgy lihegek mint aki sprintelt egy nagyot. Elő a mérleg és a centi. 63 cm faroktőig és 3,89 kg. Szűk négyes balin! Életem legnagyobb balinja piheg a deszkán. Nézd meg milyen az alsó állkapcsa! Nem láttam még ilyen vaskos állat. Igazi szörnyeteg! Szépséges szörnyeteg. Természetesen ment ő is vissza.

balin9.jpg

Leültem és befejeztem a szendvicsemet. Közben kisütött a nap. Igazi kánikula lett, lehetett már vagy nulla fok is. Vége volt a napnak. De nem siettem. Nézelődtem, falatoztam, mosolyogtam.

20170214_125745.jpg

Hihetetlen ereje van a pecának, igaz? Boldog fickó lettem, tele energiával és alig tudok másra gondolni, mint, hogy milyen filmet is vágjak az anyagból, a premiere pro-val, amit Szépséges Feleségemtől kaptam karácsonyra! A héten kiderül!

me_2.jpg

Kezdjétek Ti is rekord hallal az évet! Halszagú 2017-et Pajtikáim!

PISZ!!

 

 

 

 

A legyezés annyira jó, hogy ki kell próbálnod! Persze a próba buxa és elszántság kérdése is, ezért a teljesen minimáltól a full extráig végigveszem a lehetőségeket. Remélem Te is találsz szimpi "csomagot" és jövőre már Veled is pacsizunk valamelyik szép szlovén folyón, mikor összefutunk! 

 

img_4744.JPG

Petivel elkezdünk összerakni egy kis oldalt egyrészt a legjobb legyes pályákról (azoknak a kreténeknek, akik féltették tőlem a dunai helyeiket azoknak le van tiltva ez az URL) másrészt a bevásárló listáról, ami a legyezéshez kell! Az oldal nincs még kész, de addig is lehet használni! 

mycreeks

Na de akkor vegyük végig a minimáltól a luxusig, hogy milyen csomagokban lehet és érdemes gondolkodni. A lista nyilván teljesen szubjektív, de a blogom is az. 

Minimál Csomag: 

 

Gázló: Nyáron megfelelő aláöltözéssel bele lehet állni sima melles csizmával is a vízbe. Olyan van szinten mindenkinek, ha meg nincs, 20 rugó alatt beszerezhető. Komoly hátránya és veszélyforrása, hogy nincs filc a talpán, ami ahhoz kell, hogy ne essünk nagyot a patakban. A patakban elesni nem vicces, inkább életveszélyes. A következő szint a neoprén melles filctalpú gumicsizmával. Ez olyan 30 körül van. Én ezzel kezdtem, teljesen jó, főleg hidegebb időben. Hátránya, hogy elég nehéz benne mozogni, hajolni, mászni, illetve nyáron meghalsz benne. A rendes gázló nadrág nekem a taimen-nél indul, nekem is olyan van, sőt szinte mindenkinek, akit ismerek, ár érték arányban verhetetlen. 

klpy3640.JPG

Cipő: Külön gázló cipőre csak akkor van szükséged, ha a gázló gatya mellett döntesz. Ebben az esetben mindenképpen vedd figyelembe, hogy a gázló gatya egy neoprén zokniban végződik, ez kb 2 számmal növeli a lábméretedet. Tehát, ha 42-es lábad van 44-es cipőt kell venned! Nézd meg mindig, hogy az adott cipő mértezésénél a lábad számozását, vagy a cipőét veszik alapul. Cipőből is jó a taimen, de ki lehet fogni a hazai nagy horgászáruházakban is olcsóbb rapala csukákat. 

Bot: A végtelen univerzum. A legalja a dechatlonban kapható legyes csomag. Abban van bot, orsó, zsinór. Lehet vele horgászni, halat is lehet vele fogni, de az élvezet azért nem innen indul. Ugyanakkor mondom müxik! Pisti is ezzel nyomja és nem egyszer ő volt a legeredményesebb! Ugyanakkor a bot elég rövid és gyors akciójú. A klasszikus, szárazlegyes legyezéshez a slow vagy medium fast botok a legjobbak 8,6 -9-es hosszúságban. Ugyanezek a paraméterek a nimfázáshoz is teljesen jók, ugyanakkor ott a 10-es hossz is elkellhet, különösen, ha ki akarjuk próbálni a cseh nimfázást, aminek a lényege, hogy szinte orsóhasználat nélkül bothegyről tapogatjuk végig a vizet szisztematikusan a partról indulva. A botok erősségét a hozzájuk használt zsinór vastagságával jelölik. Egy 3#-as bot nagyon finom, kishalas bot, a 4# a klasszikus szárazlegyes bot, amivel azért 1-2 kilós halakkal is sikeresen meg lehet birkózni, az 5# szintén teljesen jó szárazlégyre, nimfára, nagyobbakat lehet dobni, de még megmarad az érzékenység és jó esélyünk van a 3-5 kilós halaknál is, nyilván sok egyéb körülménytől is függ ez. Én két 5# botot használok, egy nimfára szerelve, egy szárazlégyre. 6-10# a streamer-es botok, ezeket használják itthon is balin, süllő, csuka de akár még harcsa legyes horgászatára is. 

Ha a márkákat nézzük, akkor én a Redington belépő botjait ajánlanám a crosswater-t például. De érdemes használt botot is venni, a hazai legyes fórumokat érdemes átnézni.

szep.jpg 

Orsó: Két legyes orsó típus van a long arbor és a small arbor. A long arbor nagyobb felületű orsó, könnyebb a zsinórkezelés, kevésbbé tekeri a zsinórt. A small arbor pedig hihetetlenül szexi, főleg a klasszikus szárazlegyezésnél. Bambusz botra például soha ne tegyél long arbor orsót. De valójában az orsónak ebben a sportban semmi jelentősége. Ez nem pergetés, itt az orsó a zsinór tárolására és adagolására szolgál, csókolom. A fárasztásnál kézzel adagolod és kézzel szeded be a zsinórt, nem orsóról fárasztasz. Tehát orsóból szinte mindegy milyened van, jó a dechatlonos is vagy jöhet a redington clearwater. 

Zsinór: Az orsó nem, de a zsinór nagyon fontos. Készülj fel lélekben, ha azt gondoltad, hogy drága a fonott, akkor van egy rossz hírem, a legyező zsinór még drágább, egy középkategóriás pergető bot ára. Mégis, a zsinóron nem javasolnám a spórolást. Ez ugyanis a csali prezentációjának lelke. Ha a legyes zsinórod nem elég lágy, nem fogja szépen letenni a legyet a vízre, kevesebbet fogsz fogni. A legyes zsinór kb 32 méter hosszú, üreges zsinór, ami egy tömör szakaszaban végződik, ez repíti, ez adja a sullyát. A legtöbb legyes zsinór egy hurokban végződik, ebbe kötjük a leadert, de erről majd később. Ami még fontos, hogy a pergetéssel ellentétben a legyezésnél nem tudod magadnak feltekerni a zsinórt. Legalábbis nem javasolnám. Ugyanis az orsóra először fel kell rakni egy úgynevezett backing zsinórt, arra kerül aztán a legyes zsinór.

Ha 5# botot vettél, ahhoz 5# orsót kell venni, az orsóknál általában két értékes tartományban adják meg a méretet, 4-5# orsók vannak és ehhez kell az 5# zsinór. Ha online rendeled az orsót, zsinórt, érdemes úgy rendelni, hogy rakják is fel már a zsinórt, ha külön veszed őket, akkor Budapesten a Kaland Horgászboltban biztosan tudom, hogy megcsinálják a felrakást (főleg, ha ott veszed a szerkót). A backinget és a fonott zsinórt is géppel kell felrakni. 

Márkák: én rio-t és orvis-t használok, maximálisan meg vagyok velük elégedve. 

Végszerelék: Tehát bentről kifelé haladva, az orsóra felkerül a backing, utána a legyező zsinór, annak a fülébe kötöd a leader-t, ez egy speciális damil, ami kb 60-as vastagsággal indul és a kiválasztott mérettől függően 10-14-es méretben végződik. Ha új leader-t raksz fel, akkor egyből lehet arra kötni a legyet, aztán, ahogy fogy az előkéd és rövidül a leader el lehet kezdeni előkéket, úgynevezett tippet-et használni. Azt szokták mondani, hogy a leader+tippet hossz legyen kb. a botod hossza, én egy kicsit hosszabbra szoktam hagyni. Itt nem terhelnék senkit márkákkal, a leader és a tippet sem horror árú, válasszatok kedvetekre aztán úgyis meglesz a kedvenc. 

Mellény: Hasznos a mellény, mert sok a kütyű, de ebből sem kell nagyon drága, funkcionális tárgy. 3 dolog jó ha van a mellényeden! Hátul fent egy fül, ebbe lehet akasztani az alámerítőt, illetve azt a mágneses kábelt, ami rögzíti a merítőt. Elöl a szíved felett egy tépőzár és a jobb oldalon alul egy fül. Ez a két kütyü, ugyanazt a célt szolgálja, a botot tudod így rögzíteni, amikor épp szükséged van a két kezedre, mondjuk egy horogszabadításhoz, vagy légykötéshez vagy épp életed pérjének fotózásához!  

gyoz.jpg

Kiegészítők: Megint csak végtelen univerzum, de a minimál csomagban csak a legszükségesebbek:

  • alámerítő szák, ebből bármilyen rövidnyelű szuper
  • előkék, tippetek, nekem 10-16 között van minden méret
  • csipesz, a légykötésnél a zsinórt miliméterre pontosan a csomónál kell elvágni, ezt foggal nem lehet megtenni, kell egy speckó csipesz hozzá
  • impregnáló folyadék vagy zselé vagy por - ezzel kell lekezelni a szárazlegyet, hogy fennmaradjon a víz tetején. 

Legyek: A legyekkel kapcsolatban a legegyszerűbb, ha a horgászat helyszínén a horgászboltban, ahol a jegyet veszed kéred a boltos segítségét, és veszel a helyi legyekből. Arra figyelj, hogy egy légy nem légy! 2-3 darabot vegyél mindig az adott fajtából! Ezen nem szabad spórolni, ha megtaláltad végre a nyerő legyet, eszi a hal, de leszakad, akkor álljál ott csali nélkül, csak azért mert nem akartál még egy eurót költeni a túrára? Ha majd belezúgtál a sportba, akkor jöhet a légykötés. 

Hamarosan jön a Medium Csomag! Addig is, ezzel a listával, illetve a mycreeks-en található infókkal már el lehet indulni! Remélem lesztek páran, akik fejest ugrotok a legyezésbe, mert akkor ugyanúgy végetek lesz, mint nekem.

Hajrá, hozzon Nektek legyező motyót a Jézuska! ;)

PIIIISZ