Fischfucker 2016.10.18. 11:44

Szeretek Csukázni!

…csak ritkán sikerül, lehetne az alcíme e posztnak. Nehéz döntés előtt álltunk szombaton: menjünk a Dunára süllők reményében vagy látogassuk meg Szabolcs barátunkat, aki a Szücsi Völgy Tó tulajdonosa és csukázzunk egy jót. Végül Szücsit választottuk és jól döntöttünk!

 img_4012.JPG

Jól döntöttünk, mert valahányszor meglátom Sztahovits Peti süllőit a Facebookon elkap a láz, hogy menjek én is a Dunára, hátha most nekem is sikerül a nagy, de eddig még nem köszönt be. Talán majd most télen. Peti mindenesetre nyomjad, sokunknak bizonyítod, hogy érdemes sokszor és sokat a vízen lenni, mert ott vannak a nagyok is! Respect!

 csuki1.jpg

Szóval mentünk Szücsibe, időben ugyanannyi nekem, mint Kulcs, Pistike eljött hozzánk a Rómaira, átült és már csapattuk is ezerrel! Bennem volt a bugi, sajnos vagy 3 hete semmi peca nem volt, költöztünk, sok meló, kis betegség állták utamat a halszag felé. De most! A 10-30-as Ripple evo-t vittem magammal, az a Dunán egy 120as harcsát is kikalapált már, jó lesz a csukeszeknek is, és vittem a minden csalimat.

 img_4037.JPG

Ez a gondom a csukázással, hogy olyan ritkán megyek kimondottan csukázni, hogy nincs még kialakult kedvenc csalim, csalijaim a krokikra. Ezért mindent vinni szoktam és cserélgetem mint állat. Pisti ezzel szemben felrakja a Salmo hornetet és azzal nyomja végig a napot. És működik. Azért elárulom, hogy van mégis titkos favoritom, a gumival pimpelt spinner blade! Atom csali: nagyot lehet vele dobni, nagyot rezeg és jól mássza a dzsungelt, nehezen akad el, de a nagy egyágú horog jól tartja a halat. Szóval azt nagyon szeretem, és szerencsére most is eszembe jutott és hozta is nekem a napot. A videóból az is kiderül mennyire!

Megint működött az önbeteljesítő prófécia! Bemondom a halat és meg is fogom! Vágatlanul a videóban!

 img_4056.JPG

A Szücsi Völgy Tó egy álom. Az év nagy részében bojlisok kergetik itt a potykákat, de vannak napok, amikor eltűnnek a pontyfüggő kollégák és ilyenkor szabad a pálya a ragadozókra! Csuka, balin, süllő a fő mutatvány, de lakják a tavat fekák is és ami a legnagyobb attrakció: hatalmas, tényleg hatalmas csapók! Gyula el is csípett egyet 3as mepps körforgóval, ekkora sügeret én életemben nem láttam még. Meseszép állat volt!

 csapo.jpg

Szabolcstól nem csak meghívást, de egy pöpec kis csónakot is kaptunk, elektromos motorral hasítottunk végig a tavon és kerestük a tüskéseket. Egy délutánunk volt, 3 órát dobáltunk, elég is volt, a mi korunkban már minden nap és minden pergetéssel töltött óra ajándék és szépen meg is fogtuk a halainkat. Mi csapóba nem akadtunk, bár jó pár lekövetésünk volt, de rávágásig nem jutottunk. Ellenben a csukák tépték a csalikat rendesen, rémes alakok, mint holmi részeg matrózok a kikötői késdobálóban, folyamatosan lerángatták a szoknyát a szexi táncos kis spinner blademről, így folyamatosan újra kellett öltöztetnem a bébit. Egy 14 grammos pro bass shop-os fekete spinner vitte a prímet nálam, egy darab ezüst kanállal. Fekete szoknyával kezdtünk, a végén fehér, sárga maradt, de azt is rángatták.

 img_4053.JPG

Persze szombaton is a nagy maradt le, ez is videón van, de ez ilyen. Ez mindig ilyen.

 pisti_csuki1.jpg

Nagy nap volt, engem kicsit helyre tett, de még inkább csak ráébresztett arra, hogy nem teljes az életem, ha nem pecázhatok rendszeresen!

 img_4051.JPG

Köszönjük Szabolcs, ha lehet, jövünk még!

 

Pisz!

Fischfucker 2016.09.05. 13:21

55

Sok süllőt fogtam Balatonon, de soha nem fogtam még másfél kiló felettit. Balatonmárián nem. Aztán most pénteken átmentünk Gyenesdiásra Petihez, hogy ez a helyzet megváltozzon. Miután poszt lett belőle kitalálható, hogy mi is történt...

lemegy.jpg

Elég elmebeteg körülmények között zajlott le ez a túra. Kisgyerekes halszagfüggő mindent vállal. Pénteken munka, utána le sötétedésre Gyenesre, a sebességkorlátozásokat tájékoztató jelleggel kezelve, a wazéban nagyon bízva, kaja, pia, peca, hajnalban haza, majd szombaton délután egykor Balatonra vissza egy esküvőre. Erős kompromisszumok mondhatni. De a lényeg, hogy lejutottam! 

Indult a móka egy jó szelet harcsával. Így a halszag a kezemen már biztosítva volt, illetve az energia szint is az esti menethez. Miért nincs Balatonmárián halsütő? Miért nincs mindenhol egy halsütő? Nem értem. Halsütő nélkül sokkal nehezebb az élet. 

img_3227.JPG

Hideg Zirci Apátsági serrel kísértem le a harcsát, jól összebarátkoztak. Megjöttem. Már megérte. Na de még kellett a csalihal is, mert klasszik csónakos tirollifás süllőzésre készültünk, kellett hozzá a piszke. Pergető botot szándékosan nem is hoztam. Fókusz. Ez most nem az. 

Hamar megvoltak a kishalak, bodrik és snecik vegyesen, ideális méretben. A Gyenesi Horgásztanya, pazar kis hely, hamar összeraktunk mindent és mentünk a vízre. Ez a kép megvan ugye? Amikor már bedobtál, szép az idő, béke van és kipattintod a hideg sörike tetejét...Van ennél jobb? Nincs. 

img_3228.JPG

Vártuk a süllőket, beszélgettünk, sztorizgattunk. Elmeséltem Petinek, hogy a Máriai mólón elég üzembiztosan lehet fogni a süllőt, de másfeles a teteje. Ez alól a kivételt az a 14 kilós süllő jelentette, amit asszem tavaly májusban fogtak a rövidebbik kövön bojlival. A két sporthorgász vissza akarta engedni, de a "Patyolatos" elkunyerálta tőlük és feldolgozta. Szomorú történet. Kár, hogy odaadták. Hogy került az a szegény matuzsálem a Máriai kőhöz? Gondolom Keszthelyre tartott az unokákhoz aztán beszart a GPS félúton. Meg miért a bojli? Tihanyban felejtette a protkóját, ezért nem tudott halat rágni? Na mindegy így járt. 

peti_1.jpg

Igazság az, hogy mikor az ember a süllő szezon kezdetén, tökéletes időjárás mellett a Balatonon ülhet egy csónakban a süllőket várva, akkor sok oka nincs a panaszra. Persze azért pár jó kapás nem árt. 

De a kapások egyelőre nem jöttek. Aztán jött az a bizonyos fél óra fényváltáskor. De a kapások akkor sem jöttek, csak az árvaszúnyogok. Kétmilliárdan. Peti egyik kishala beleakadt egy gyorsvonatba, gondolom balin húzta el ezerrel a cuccot, de elengedte a snecit, mielőtt Peti bevághatott volna. 

Telt az idő és 9 után a körülöttünk lévő csónakok, hajók mind kimentek. Én 11ig terveztem a maradást, Petinek sem volt más dolga, meg még volt pár söröcskéje így mi maradtunk. 

9:30 körül Petinek meseszép emelése volt, kivárt, aztán bevágott és ült a horog! Végre, már csak szákig kell kísérni! Peti profin fárasztott, szákolt és csónakban volt az első közös balatoni süllőnk! 

img_3242.JPG

80 dekás 42 centis szépség átsegített minket a haltalanságból a sikeres peca életérzésbe! Na és akkor innen indultak a kapások! Sajnos a legtöbb garda volt, lerágott fejű snecik jelezték, hogy nem süllők cibálják a jelzőt. 

Örültem Peti halának és nem tettem a kedvemet attól függővé, hogy én fogok-e. A bal oldali botomon egyszer csak elindult a jelző, nem érek a bothoz, megy fel egyenletesen a karika, és ezúttal nem adtam neki zsinórt, nem zavartam meg a kapást semmivel, hanem mikor koppant a karika, megütöttem. Megvan! Komolyan dolgozott a halam, de erős szerkóm volt, nem aggódtam. 3,30 méteres öreg távdobó bot volt a kezemben, kicsit hülyén is éreztem magam, süllőt rendszerint minimum egy méterrel rövidebb bottal szoktam fárasztani. Ment a pajti rendesen, néha még a fék is meg meg szólalt, Peti közben hegyezte a szákot, és mikor felkapcsoltuk a piros fejlámpát egy nagy fehér test feküdt fel előttünk a vízre. Szák alá és bent volt. 

img_3245.JPG

Gyönyörű, egészséges, erős és nagy balatoni fogas! A horog a szája szélében, de kemény csontos részben, minden rendben volt. 55 centiméter és szűk 2 kiló volt a drága, az eddigi legnagyobb balatoni süllőm. Elhoztam, kifiléztem és ma esszük az első filét. Mert a balatoni süllőnek nincs párja! Finom a dunai is, de a balatoni omlósabb húsú. Majd a továbbiakat visszaengedjük, mert lesznek még, mert jövünk még ide! 

img_3272.JPG

11 előtt kieveztünk, megpucoltuk a halakat és én Budapestnek vettem az irányt. 2:20 perckor értem haza nem igazán fitten, de leszartam, ezért a kalandért simán megérte. Ahogy mondtam, sokat dolgozó, kispapának elég erős kompromisszumokat kell vállalnia egy jó pecáért! 

fullsizerender_3.jpg

És íme a kaland utolsó csodálatos hozadéka: balatoni süllőfilé dióforgáccsal meghintve, bulgurral és salátával tálalva. Tökéletes volt! 

kaja_2.jpg

BIG PIIIISZ!