Ahogy a hiteltelen szakírókat lehúznám a klotyón, úgy szeretnék leszámolni az olyan általános faxságokkal is, mint, hogy a balin nappali ragadozó, meg a csuka is, meg, hogy a holdnak bármi köze is lenne a halak kapókedvéhez...stb.

Ime, néhány nagy (szar) bölcsesség és a személyes tapasztalatom cáfolatkét.

1. A balin nappali ragadozó, csak nappal fogható.

A Dunán egész éjjel fogható pergetve a balin. Sötétedéstől hajnalig fogtunk, sőt a nagyobbakat kuss sötétben. Teljes marhaság.

2. A csuka nappali ragadozó, csak nappal fogható.

Bullshit: a szentendrei helyemen sokkal több csukát fogtunk este, sötétben, mint nappal.

Ez a ketteske volt a legmókásabb, ezért konkrétan vízbe gyalogoltam Októberben, miután a part előtt rázta ki a pofájából a horgot: 

 

 3. A halak kapókedvét befolyásolja a hold állása.

Francokat, soha semmilyen összefüggést nem találtam a között, hogy mennyire dagi a hold és hogy esznek a halak. A hold nagysága, fénye inkább csak azt befolyásolja, hogy milyen színkódú csalit teszek fel. Holdnál GF, sötétben SFC. Ennyi.

4. A ragadozó halak horgászata szempontjából a legjobb a sötétedés időszaka.

Nekem mindig a sötétedés utáni órák a legjobbak, sötétedésben inkább csak az apraja jön a kő közelébe, a nagyok teljes sötétben jöttek, szerintem óvatosságból.

 

Vannak még? Lökjétek!

Zolinak van igaza: 

5. A harcsa éjszakai ragadozó, nappal rejtőzködik, éjjel táplálkozik.

Aha. És akkor hogy fogtam ezt a harit nyáron délután 5-kor? 

A bejegyzés trackback címe:

https://fishndirt.blog.hu/api/trackback/id/tr963041573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Z o l i ("Z") 2011.07.05. 17:58:55

Tök igaz mind. Pl 3 éve nyáron fogtam a 40 fokos verőfényes napsütésben 75 centis harcsát. Mert ugye a harcsa éjszakai ragadozó, nappal a legmélyebb gödrökben, üregekben lapít. Igen. Csak ezt a könyvet nem olvasta...

Z o l i ("Z") 2011.07.05. 22:04:28

Hja!! Azt elfelejtettem odaírni, h felszínen randalírozott....

U.I.: "Tök igaz mind." Mármint amit Fischfucker mond.

Fischfucker 2011.07.05. 23:14:02

Neked is Zoli, a nappal balhézó harcsát meg én felejtettem ki, pedig nekem is volt ilyen tapasztalatom.

ZsoccI 2011.07.06. 00:13:39

Kibaszott iphoneal probalkozom bruder. Na masodszorra: hat altalaban igazok is ezek a bölcsessegek, persze kivetelek vannak es a vizek különbözökek. Balatonon nem ülnenk kint ejszaka es balinoznank, ugyanugy ha harcsat szeretnenk fogni akkor nem olyan jo bepakolni miutan lement a nap. Itt nalunk a ruhrnal nem halottam hogy sötetben fogtak volna csukat, biztos volt, de nekem se volt meg egy kapasom mikor mar azert majdnam sötet volt, meg 8kor fogtam egyett utana kesz.
Szerintem eszben kell tartani a bölcsesegeket mert azert alapban igaz, de azert minden vizet külön ki kell probalni hogy nem rendellenesen müködik, just my 2 cents :)
Petri heil

ZsoccI 2011.07.06. 00:22:40

Hat a hold alasbol nem leszek okos. Ha bar vannak halkalendariumok, miutan azt mondjak erdemes egy kicsit figyelni, meg azert a legnyomast tenyleg figyelik a profik. Dehat ha most en minden nap statisztikaznek akkor hatha kiderülne 25 even belül hogy van valamilyen hatasa.. Dehat nem vagyok profi, nem ülök horgaszat utan az Excel ele... Ugyhogy leszarom :)

KrézyJenő 2011.07.08. 09:34:04

a balin felszín közelében táplálkozik és zavarja a drótelőke. saját tapasztalat hogy felvette a fenéken tálalt csukának szánt kishalat
süti beállítások módosítása