Fischfucker 2018.11.26. 23:36

October Caddis

Sokan tartanak a késő őszi legyezéstől a szlovén vízeken. Kifizetünk egy valag lóvét a zsugáért, közben esik az eső és szart sem fogunk. Nos az eső valóban eshet ilyenkor, de ha van egy kis szerencsénk, és nem változik Mekonggá a Száva, akkor nagyot lehet kaszálni, így a szezon végén, mert ilyenkor jön el nagy barátunk és megmenőnk: az October Caddis! 

 

caddis.jpg

Pont azon gondolkodtam a túra első reggelén, hogy ez a túra mennyire más lesz most, mint a korábbiak, finomítunk 10-es tippetre, jönnek a kis CDC szöszök, lehet játszani a meglepő színekkel, mert ahogy Luca, a guide mondta, Novemberben az a szabály, hogy nincs szabály, amikor egyszer csak, ott volt ez a hatalmas és gyönyörű Caddis a szúnyoghálónk belső oldalán. Köszönet. Tudjuk mivel kezdünk. 

match.jpg

Match the hatch, ahogy az angol mondja és valóban. Sokat fogtunk és nagyokat, látod majd a videóban, mert ezeket a szépséges rovarokat utánoztuk. 

best.jpg

De ki is az October Caddis (Dicosmoecus) 

Lárva korában kis kavicsokból, törmelékből épít magának pecót és élete első 1-2 évét ebben nyomja a folyóban. Amikor érzi a bugit, akkor nekiindul és kb két hónapig tart a transzformáció, mielőtt áttörve a vízfelszínt megkezdi a rajzást. Ahogy a képen is látszik, a kifejlett rovar 30-35 mm, igazi "nagyvad", aki képes a nagy pisztrángokat és péreket is felhozni a mederfenékről, még novemberben is. 

per_1.jpg

A szakirodalom szerint nem is annyira a szín a lényeg, sokkal inkább, hogy a kontúr meglegyen, nos, mi a képen látható, kontúrban, méretben tökéletes sedge-gel, nulla halat fogtunk, ellenben a nagy barna cdc-k, esetleg kis őzszőrrel kombinálva adták a halat rendesen. 

Itt egy rövid videó a két napról: 

Ezek a nagy rovarok sokszor nem csak várják, hogy a sorsuk beteljesedjen, de mozognak is a vízfelszínen, így aki szereti a skatinget, az imádni fogja ezt az időszakot. Ehhez persze nagy és erős szárazok kellenek, de működik, a vízre tett légy, különösen lassú részeken, apró pöccintésekkel életre kelthető és tépik is le hamarosan. 

A Tomo Nimfa titka

Tavaly a Socán nagyon sok whisky után, a helyi guide isten, Tomo, aki a sokak által ismert Socafly Gasper tanítója volt, előhozta a titkos nimfáit és adott belőlük párat. Másnap, egy egésznapos Gasperes nullázós peca után, felraktam a Tomo nimfát és egy szexy zubogóból kivettem vele életem eddigi legnagyobb, 45 centis márvány pisztrángját. 

tomo2.jpg

 Kötöm ezt a nimfát azóta is szorgosan, és most, mikor a Száván nem kellett a száraz, ezt raktam fel. Aztán több nimfa nem is kapott feladatot, mert ez úgy kezdte adni a halat, hogy eszemben sem volt cserélni. 

tomo_in_action.jpg

Sok nagy szivárványost adott, gyakorlatilag, ha kiszúrtam egy nagy szivit, max 3 úsztatás alatt kihozta még a fa gyökerei közül is. 

winston_fish.jpg

Nem raktam össze, mert nem is gondolkodtam rajta sokat, de aztán már itthon, kutyasétáltatás közben eszembe jutott. Rákerestem és felröhögtem. Az én csoda Tomo Nimfám, az őszi vízek királya, természetesen az October Caddis nimfáját imitálja, tökéletesen. 

Match the hatch vagy match the nymp. Mert ha tudod, hogy mi repül, akkor novemberben, 5 fokban is lehet úgy fogni a halat, mint nyáron! 

Görbüljön Pajtikák! 

PISZ

A bejegyzés trackback címe:

https://fishndirt.blog.hu/api/trackback/id/tr5614395270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása